Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22 889759

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου με λειτουργούς του Υπουργείου παιδείας και τον Διευθυντή Δημοτικής εκπάίδευσης.
Κυρίαρχο θέμα ήταν η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για επέκταση του υποχρεωτικού/προαιρετικού ολοήμερου σχολείου όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια. 
Παράλληλα το Δ.Σ. συνεχίζει τις επαφές του με όλα πολιτικά κόμματα για να ακούσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς των μελών του Σ.Ι.Φ.Κ. για θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Δ.Σ. Σ.Ι.Φ.Κ.

Απεβίωσε ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, συνάδελφος και παλιός αγωνιστής για τα δίκαια μας.
Μέλος του ΣΙΦΚ εν τη γένεσει του και μέλος του Δ.Σ. επί προεδρίας Κολαρίδη, Φάκα και Κωνσταντίνου. Με την υποστήριξη του Συνδέσμου έκανε αμέτρητες διαλέξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις για την δυσλεξία σε όλη την Κύπρο και Ελλάδα. Η προσφορά του είναι μεγάλη και ανιδιοτελής. Αιωνία του η μνήμη.
Δ.Σ. Σ.Ι.Φ.Κ.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΦΚ, μετά και από την έξαρση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα παράνομα φροντιστήρια, έχει αποφασίσει να προσφέρει την δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου, να καταχωρούνται καταγγελίες ΑΝΩΝΥΜΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.sifk.org.cy/index.php/epikinonia/diereunisi-anwnimis-kataggelias

Οι καταγγελίες προς διερεύνηση μπορεί να αφορούν παράνομα φροντιστήρια που λειτουργούν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας σε σπίτια, σε ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα υποστατικά από ιδιώτες καθηγητές, διορισμένους ή αδιόριστους εκπαιδευτικούς κτλ.

Τα αδειούχα Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Εκπαιδευτικά Κέντρα είναι αναρτημένα στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας και μπορείτε να τα βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.moec.gov.cy/idiotiki_ekpaidefsi/katalogoi_scholeion_frontistirion.html

Για όλες τις ανώνυμες καταγγελίες θα γίνεται αρχική διερεύνηση από το ΔΣ του Συνδέσμου και θα προωθούνται στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

 

Προεδρείο:  Ηρόδοτος Νεοφύτου

                  Νικόλας Μορφίτης

Παρόντες : ως το εσώκλειστο παρουσιολόγιο 

Πρακτικά  : Γιάννα Πελεκάνου  Εκτ. Γραμματέας

Ο πρόεδρος αφού καλωσόρισε τα μέλη, αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΔΣ τη χρονιά που πέρασε.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπουργό Παιδείας, τους επιδημιολόγους καθώς και στην τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αιτώντας παράταση ενός έτους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συμμόρφωση όλων των φροντιστηρίων με τη νέα νομοθεσία. Επίσης, ανέφερε  ότι οι θέσεις του ΣΙΦΚ παρουσιάστηκαν σε  πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών. Είχαμε στενή συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και με τα μέλη μας.

Το ΚΕΒΕ υπήρξε αρωγός στις προσπάθειές μας όσον αφορά τα πακέτα στήριξης των μελών μας από το Υπουργείο Οικονομικών και το ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτή του την ενέργεια.

Ακολούθως ο πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία με τον Υπουργό τα οποία ήταν: 

  • Ευθυγράμμιση της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για τα  Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά κέντρα (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.) με τα Δημόσια σχολεία, για αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Συμμετοχή υπό το καθεστώς του παρατηρητή στη Συμβουλευτική Επιτροπή  Ι.Φ
  • Κατάργηση της πρόνοιας του νόμου που αναφέρει ότι ένας εξηνταοκτάχρονος εκπαιδευτικός δεν δικαιούται να διευθύνει ένα φροντιστήριο.
  • Πάταξη παρανομίας ειδικά από διορισμένους καθηγητές.
  • Αναγνώριση της υπηρεσίας, για σκοπούς μοριοδότησης εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε νόμιμα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ

Σχετικά με τη συμμετοχή παρατηρητή του ΣΙΦΚ στη Συμβουλευτική Επιτροπή, ο πρόεδρος ανάφερε ότι ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία. (Ν76(Ι)2010 ) και δεν μπορεί να  είναι εφικτό.

Όσον αφορά την κατάργηση της πρόνοιας για τους εξηνταοκτάχρονους, ο πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι βουλευτές, ώστε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του νόμου.

Όσον αφορά τη μοριοδότηση θα πρέπει να διαβουλευθούμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Όσον αφορά το θέμα με τους παράνομους (είτε διορισμένους στο δημόσιο ή αδιόριστους) κατά τη συνάντηση με το Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας,  αναφέρθηκε  στη μάστιγα των παράνομων φροντιστηρίων και στην ταυτόχρονη φοροδιαφυγή που διαπράττουν.

Ο Βοηθός Αρχηγός κατανοώντας το πρόβλημα, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και διόρισε ένα υπεύθυνο άτομο στο οποίο θα παραδίδονται ιδιοχείρως οι καταγγελίες και μας υποσχέθηκε  ότι θα μας  ενημερώνει για την πορεία τους.

Όσον αφορά τις καταγγελίες η Γ.Σ αποφάσισε όπως ετοιμαστεί ηλεκτρονικό έντυπο καταγγελίας το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ, όπου θα μπορούν να γίνουν οι καταγγελίες, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, εσωκλείοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατόπιν θα εξετάζονται από το Δ.Σ. και ακολούθως θα παραδίδονται στο υπεύθυνο άτομο, για τις καταγγελίες. 

Υποσχέθηκαν από την αστυνομία ότι θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Επίσης μας επεσήμαναν  ότι οι ποινές πρέπει να είναι αποτρεπτικές και είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Ακολούθως ο κ. Μορφίτης ενημέρωσε για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, δίδοντας έμφαση κυρίως στα υποχρεωτικά ολοήμερα. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, σίγουρα είναι εις βάρος των φροντιστηρίων, παραθέτοντας όλα τα επιχειρήματα. 

Ακούστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις των μελών όσον αφορά τα  μαθήματα που θα διεξάγονται, ποιες ώρες, ποιοι καθηγητές θα είναι εκεί, την καταλληλότητα των υποδομών κ.α.

Αν εφαρμοστεί το υποχρεωτικό ολοήμερο θα δημιουργηθούν προβλήματα. Δεν θα επιτρέπεται στα παιδιά να φεύγουν για να πάνε στα φροντιστήρια τους και αυτό είναι εις βάρος των Ι.Φ. αλλά και των διάφορων άλλων δραστηριοτήτων  (μουσική, μπαλέτο, ποδόσφαιρο κλπ). Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να διευθετηθούν συναντήσεις με τους Συνδέσμους ή Ακαδημίες, για να συζητηθεί το πρόβλημα.

Η Γ.Σ αποφάσισε ότι το έργο του ΣΙΦΚ (δηλ. όλες οι ενέργειες) να αναρτώνται στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να ενημερώνονται  τα μέλη.

Η ώρα 11.30 π.μ. προσήλθε και ο κ. Γιώργος Κουτσίδης υπεύθυνος των Φροντιστηρίων στο Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας και αυτός το μεγάλο θέμα που υπάρχει με τους παράνομους, αναφερόμενος και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το βοηθό αστυνομίας κατά τη συνάντηση στην οποία ήταν παρών. 

Ο κ. Κουτσίδης υποσχέθηκε ότι θα σταλεί επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας στου Δήμους και θα ζητείται κατάλογος με τα φροντιστήρια που πληρώνουν τέλη στο Δήμο, έτσι ώστε να μπορούν να εξακριβωθούν τα παράνομα. 

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να σταλεί επιστολή στη Βουλή για τροποποίηση του Νόμου, όσον αφορά τις ποινές των παράνομων

Ακολούθως ο κ Κουτσίδης απάντησε σε ερωτήματα των μελών. 

 

Το Δ.Σ. του ΣΙΦΚ στα πλαίσια προγραμματισμένων συναντήσεων/διαβουλεύσεων για ενδεχόμενες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, υφιστάμενα προβλήματα/διαδικασίες που αφορούν την λειτουργία και προώθηση των κοινών συμφερόντων των μελών του Συνδέσμου, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε με Υπουργό Παιδείας και Προϊστάμενο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στις 13/09/2021 στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου, δύο λειτουργοί από το Γραφείο του Υπουργού, ο Προϊστάμενος Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Δρ Γιώργος Κουτσίδης.

Εκ μέρους του ΣΙΦΚ παρέστησαν ο προέδρος κ. Ηρόδοτου, τέσσερα μέλη από το Δ.Σ. και η γραμματέας του ΣΙΦΚ από το ΚΕΒΕ.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΣΙΦΚ, και ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

1. Ευθυγράμμιση της πολιτικής σε Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Κέντρα (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.), για αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δημόσια σχολεία
2. Συμμετοχή υπό το καθεστώς του παρατηρητή στην Συμβουλευτική Επιτροπή Ιδιωτικών Φροντιστηρίων (ΣΕΙΦ)
3. Κατάργηση της πρόνοιας του νόμου που λέει ότι ένας εξηνταοκτάχρονος (68) εκπαιδευτικός δεν δικαιούται να διευθύνει ένα φροντιστήριο
4. Τρόποι αντιμετώπισης της παρανομίας από παράνομα ‘’Φροντιστήρια’’, από διορισμένους καθηγητές
5. Αναγνώριση της υπηρεσίας για σκοπούς μοριοδότησης εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε νόμιμα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.

Δ.Σ. ΣΙΦΚ

 

Καταδικαστέες και απαράδεκτες είναι επίσης πράξεις βίας και προπηλακισμού εναντίων εκπαιδευτικών.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι δεύτεροι σε ιερότητα χώροι και πράξεις σαν τις προαναφερόμενες πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα από ΟΛΟΥΣ.

ΔΣ ΣΙΦΚ

https://www.sigmalive.com/news/local/877450/zakakiekriksi-ta-ksimeromata-se-dimotiko-zimies-se-aithousesampekklisia
https://www.sigmalive.com/news/local/877458/deftera-fotia-sto-dimotiko-kato-ta-xeria-apo-ta-paidia-mas

 

Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διενέργεια ελέγχων κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η χρήση της εφαρμογής καθίσταται υποχρεωτική από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, κι έπειτα.

Μέσω της εφαρμογής πιστοποιείται γρήγορα και με ασφάλεια η εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (EUDCC) για σκοπούς SafePass. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέσω της ιστοσελίδας https://www.eudcc.gov.cy/. Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR. Σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης, η έκδοση γίνεται μια φορά, ενώ εάν πρόκειται για πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από τεστ, η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που διενεργείται νέα εξέταση.

Στα υποστατικά/επιχειρήσεις όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πέραν των 10 ατόμων και απαιτείται η κατοχή SafePass, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ή οι εξουσιοδοτημένοι εργαζόμενοί τους οφείλουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, να εξασφαλίσουν την εφαρμογή, για τη διενέργεια των ελέγχων. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play. Οδηγίες χρήσης για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: https://wiki.eudcc.gov.cy/COVSCAN_Android_EL.pdf.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
https://www.pio.gov.cy

 

Θέμα: Ενημέρωση για λειτουργία των εγκεκριμένων Ιδιωτικών Φροντιστηρίων/ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων, όλων των βαθμίδων, σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Υγείας (μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 24 Νοεμβρίου 2021), με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας της νόσου COVID-19

Η εν λόγω εγκύκλιος βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ, στο σύνδεσμο:
https://enimerosi.moec.gov.cy/ypp13180

 

Ενημερώνουμε όλα τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Κέντρα και Φροντιστήρια, ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει, βάση νομοθεσίας, να προσφέρουν την δυνατότητα στους γονείς να πληρώνουν τα δίδακτρα με πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την αποδοχή πιστωτικής κάρτας ως μέσου πληρωμής, θα είναι αντιμέτωπες με χρηματικές κυρώσεις. Ο νόμος προβλέπει την επιβολή προστίμου στους παραβάτες, μέχρι €2000.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου έχει ζητήσει προσφορές για τερματικά και υπηρεσίες καρτών, αποκλειστικά για τα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ. μέλη του Σ.Ι.Φ.Κ. και έχουν ήδη αποσταλεί τα σχετικά ενημερωτικά email σε όλα τα μέλη.

Περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεων Φόρων (Λεπτομέρειες Εφαρμογής της Υποχρέωσης Αποδοχής  Μέσων Πληρωμής με Κάρτα) Διάταγμα του 2021, ημερομηνίας 18/06/2021

http://mof.gov.cy/assets/modules/wnp/articles/202106/907/docs/5548_18_6_2021_parartima_3o_meros_i_1.pdf

ΔΣ Σ.Ι.Φ.Κ

Υγειονομικά Πρωτοκόλλα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2021-2022:
https://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp12648a

Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης:
http://archeia.moec.gov.cy/mc/245/ygeionomiko_protokollo_mesis.pdf

 Υγειονομικό Πρωτόκολλο για τα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης:
http://archeia.moec.gov.cy/mc/245/ygeionomiko_protokollo_dimotikis.pdf

ΔΣ Σ.Ι.Φ.Κ

Προς ιδιοκτήτες εγκεκριμένων

Ιδιωτικών Φροντιστηρίων/Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.),

Αναφορικά με τη λειτουργία Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-22 το Τμήμα Ιδιωτικών Φροντιστηρίων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σας εύχεται καλή χρονιά και αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Από την Τετάρτη 08/09/2021 θα ξεκινήσουν οι ελέγχοι τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοιού COVID-19 στα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.

2. Οι ιδιοκτήτες των Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., θα πρέπει να συμπληρώνουν τα έντυπα που επισυνάπτονται (Στο κάτω μέρος της ανάρτησης).

3. Για διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που θα εφαρμόζονται μπορείτε να ενημερώνεστε από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που θα εφαρμόζονται και στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο σύνδεσμο https://enimerosi.moec.gov.cy/ypp12648, ημερομηνίας 31/08/2021.

4. Παρακαλείστε επίσης όπως εφαρμόζονται παράλληλα και τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 03/09/2021 και 07/09/2021, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στο σύνδεσμο https://www.pio.gov.cy/coronavirus/categories/diat

Λίστα Ελέγχου (Safe Pass):
https://docs.google.com/document/d/1ztiS6h_OL4Cs0jU_Gmj-3JG9lYT9WiZ0/edit?usp=sharing&ouid=109116226963939118479&rtpof=true&sd=true

Μητρώο Ελέγχου Καθηγητών:
https://docs.google.com/document/d/1vmzPbBPL3_iD-Og668hsvvRtEwNSnC_8/edit?usp=sharing&ouid=109116226963939118479&rtpof=true&sd=true

Μητρώο Ελέγχου Μαθητών:
https://docs.google.com/document/d/1LryEHA6MOweWdcu4DKoNrWmJjfBfEpXK/edit?usp=sharing&ouid=109116226963939118479&rtpof=true&sd=true

ΔΣ Σ.Ι.Φ.Κ

Αναζήτηση Μαθημάτων