Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22 889759

Προεδρείο:  Ηρόδοτος Νεοφύτου

                  Νικόλας Μορφίτης

Παρόντες : ως το εσώκλειστο παρουσιολόγιο 

Πρακτικά  : Γιάννα Πελεκάνου  Εκτ. Γραμματέας

Ο πρόεδρος αφού καλωσόρισε τα μέλη, αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΔΣ τη χρονιά που πέρασε.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπουργό Παιδείας, τους επιδημιολόγους καθώς και στην τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αιτώντας παράταση ενός έτους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συμμόρφωση όλων των φροντιστηρίων με τη νέα νομοθεσία. Επίσης, ανέφερε  ότι οι θέσεις του ΣΙΦΚ παρουσιάστηκαν σε  πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών. Είχαμε στενή συνεργασία με τις Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και με τα μέλη μας.

Το ΚΕΒΕ υπήρξε αρωγός στις προσπάθειές μας όσον αφορά τα πακέτα στήριξης των μελών μας από το Υπουργείο Οικονομικών και το ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για αυτή του την ενέργεια.

Ακολούθως ο πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία με τον Υπουργό τα οποία ήταν: 

  • Ευθυγράμμιση της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για τα  Ιδιωτικά Φροντιστήρια/Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά κέντρα (Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.) με τα Δημόσια σχολεία, για αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Συμμετοχή υπό το καθεστώς του παρατηρητή στη Συμβουλευτική Επιτροπή  Ι.Φ
  • Κατάργηση της πρόνοιας του νόμου που αναφέρει ότι ένας εξηνταοκτάχρονος εκπαιδευτικός δεν δικαιούται να διευθύνει ένα φροντιστήριο.
  • Πάταξη παρανομίας ειδικά από διορισμένους καθηγητές.
  • Αναγνώριση της υπηρεσίας, για σκοπούς μοριοδότησης εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε νόμιμα Ι.Φ./Ι.Ε.Κ

Σχετικά με τη συμμετοχή παρατηρητή του ΣΙΦΚ στη Συμβουλευτική Επιτροπή, ο πρόεδρος ανάφερε ότι ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό αντίκειται στη νομοθεσία. (Ν76(Ι)2010 ) και δεν μπορεί να  είναι εφικτό.

Όσον αφορά την κατάργηση της πρόνοιας για τους εξηνταοκτάχρονους, ο πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι βουλευτές, ώστε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση του νόμου.

Όσον αφορά τη μοριοδότηση θα πρέπει να διαβουλευθούμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Όσον αφορά το θέμα με τους παράνομους (είτε διορισμένους στο δημόσιο ή αδιόριστους) κατά τη συνάντηση με το Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας,  αναφέρθηκε  στη μάστιγα των παράνομων φροντιστηρίων και στην ταυτόχρονη φοροδιαφυγή που διαπράττουν.

Ο Βοηθός Αρχηγός κατανοώντας το πρόβλημα, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και διόρισε ένα υπεύθυνο άτομο στο οποίο θα παραδίδονται ιδιοχείρως οι καταγγελίες και μας υποσχέθηκε  ότι θα μας  ενημερώνει για την πορεία τους.

Όσον αφορά τις καταγγελίες η Γ.Σ αποφάσισε όπως ετοιμαστεί ηλεκτρονικό έντυπο καταγγελίας το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΦΚ, όπου θα μπορούν να γίνουν οι καταγγελίες, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, εσωκλείοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία. Κατόπιν θα εξετάζονται από το Δ.Σ. και ακολούθως θα παραδίδονται στο υπεύθυνο άτομο, για τις καταγγελίες. 

Υποσχέθηκαν από την αστυνομία ότι θα υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Επίσης μας επεσήμαναν  ότι οι ποινές πρέπει να είναι αποτρεπτικές και είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Ακολούθως ο κ. Μορφίτης ενημέρωσε για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, δίδοντας έμφαση κυρίως στα υποχρεωτικά ολοήμερα. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, σίγουρα είναι εις βάρος των φροντιστηρίων, παραθέτοντας όλα τα επιχειρήματα. 

Ακούστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις των μελών όσον αφορά τα  μαθήματα που θα διεξάγονται, ποιες ώρες, ποιοι καθηγητές θα είναι εκεί, την καταλληλότητα των υποδομών κ.α.

Αν εφαρμοστεί το υποχρεωτικό ολοήμερο θα δημιουργηθούν προβλήματα. Δεν θα επιτρέπεται στα παιδιά να φεύγουν για να πάνε στα φροντιστήρια τους και αυτό είναι εις βάρος των Ι.Φ. αλλά και των διάφορων άλλων δραστηριοτήτων  (μουσική, μπαλέτο, ποδόσφαιρο κλπ). Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να διευθετηθούν συναντήσεις με τους Συνδέσμους ή Ακαδημίες, για να συζητηθεί το πρόβλημα.

Η Γ.Σ αποφάσισε ότι το έργο του ΣΙΦΚ (δηλ. όλες οι ενέργειες) να αναρτώνται στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε να ενημερώνονται  τα μέλη.

Η ώρα 11.30 π.μ. προσήλθε και ο κ. Γιώργος Κουτσίδης υπεύθυνος των Φροντιστηρίων στο Υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας και αυτός το μεγάλο θέμα που υπάρχει με τους παράνομους, αναφερόμενος και στις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από το βοηθό αστυνομίας κατά τη συνάντηση στην οποία ήταν παρών. 

Ο κ. Κουτσίδης υποσχέθηκε ότι θα σταλεί επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας στου Δήμους και θα ζητείται κατάλογος με τα φροντιστήρια που πληρώνουν τέλη στο Δήμο, έτσι ώστε να μπορούν να εξακριβωθούν τα παράνομα. 

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να σταλεί επιστολή στη Βουλή για τροποποίηση του Νόμου, όσον αφορά τις ποινές των παράνομων

Ακολούθως ο κ Κουτσίδης απάντησε σε ερωτήματα των μελών. 

 

Αναζήτηση Μαθημάτων