Επικοινωνήστε μαζί μας: +357 22889722

                                                            Λευκωσία  19/2/2021 

Προς Επιδημιολογική Ομάδα 

Αγαπητή κα.Πανά,
Αγαπητέ κ. Ανδρέου,

Καταρχάς, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε για να εκφράσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, ως εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων, σχετικά με το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης αναστολής εργασιών των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων. 

Σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί, επιθυμούμε να διατυπώσουμε τα ακόλουθα:

Με τη συνεχιζόμενη αναστολή εργασιών των Ι.Φ δίνεται η εντύπωση παραγκωνισμού και απομόνωσης ενός κλάδου επαγγελματιών που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής εκπαίδευσης και παιδείας, αφού όπως όλοι γνωρίζετε για την ίδρυση και λειτουργία τους, είναι αρμόδιο το ΥΠΠΑΝ. Τα Ι.Φ είναι ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ελέγχονται και λειτουργούν υπό το ΥΠΠΑΝ. Τα Ι.Φ είναι χώροι εκπαίδευσης σύμφωνης και εναρμονισμένης με τα αναλυτικά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν χώρους απογευματινής απασχόλησης, αλλά χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενίσχυσης των μαθητών και μαθητριών της Κύπρου. 

Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι ενώ τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά, τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν κανονικά, αποδεικνύει, πρώτον, την αναλγησία της πολιτείας για τα Ι.Φ και δεύτερον, φανερώνει τις ανισότητες που δημιουργεί με τις αποφάσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται ανισότητες και επαγγελματικές και εκπαιδευτικές.  Έτσι δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων, ενώ η παραπαιδεία ανθίζει ελεύθερα. 

Θα θέλαμε επίσης να ανταπαντήσουμε στην άποψη που θέλει τα φροντιστήρια χώρους ανάμειξης μαθητών και ακολούθως επικίνδυνους για την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Η ανάμειξη μαθητών γίνεται ήδη με την επαναλειτουργία των σχολείων, των δημοτικών και  των  Λυκείων,  αφού σε κάθε τάξη συνυπάρχουν τουλάχιστον 20 μαθητές/τριες, ενώ στα διαλείμματα γίνεται πολύ δύσκολη η τήρηση των πρωτοκόλλων. Από την άλλη, οι μαθητές ανά τάξη και αίθουσα στα Ι.Φ είναι σίγουρα λιγότεροι σε σύγκριση με τον αριθμό των μαθητών  στις σχολικές τάξεις και επομένως, θα γίνεται καλύτερος έλεγχος όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών  πρωτοκόλλων. 

Τέλος, το κλείσιμο των χώρων παιδείας και μόρφωσης, όπως δήλωσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να είναι ύστατο μέτρο, στην Κύπρο ωστόσο  τα Ι.Φ θα ανοίξουν την ύστατη στιγμή. Επομένως, ως φορείς παιδείας και εκπαίδευσης αιτούμαστε να ξαναλειτουργήσουμε, δεν ζητάμε καλύτερη αλλά ίση μεταχείριση

Ως εκ τούτου, παραθέτουμε τα ακόλουθα ως μέτρα για την άμεση επανέναρξη των εργασιών μας:

1) Σταδιακή επαναλειτουργία στη βάση της επαναλειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης. Νοείται ότι προτιθέμεθα να επαναλειτουργήσουμε τηρώντας την συνδυαστική εργασία, με φυσική παρουσία  και εξ αποστάσεως εργασίας μερίδας εργαζομένων μας .    
2) Να δοθεί προτεραιότητα στην ειδική εκπαίδευση και Λογοθεραπεία, ώστε να διεξάγονται τα ατομικά μαθήματα, αφού οι μαθητές που χρήζουν τέτοιου είδους θεραπείες δεν μπορούν να παραμένουν για τόσο διάστημα αδρανείς. Στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία οι θεραπείες αυτές έχουν αρχίσει από τις 29/01/2021.
3) Χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές/τριες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των φροντιστηρίων. 

Με εκτίμηση
Ηρόδοτος Ηροδότου
Πρόεδρος

 

Αναζήτηση Μαθημάτων